Gönyelerin kullanım yeri ve şekillerine göre değişik çeşitleri vardır.
Bunlar;
- Sabit açılı gönyeler
- Şapkalı gönyeler
- Kıl gönyeler
- Ayarlı açı gönyeler
- Basit bölüntülü açı gönyesi
- Üniversal açı gönyesi
- Optik açı Gönyesi
- Saatli açı gönyesi
SABİT AÇILI GÖNYELER; iş parçalarının yüzeylerinin düzlemselliğinim yani sıra kenarlar ve yüzeyler arasındaki açıların kontrolünde kullanılır. Çelik ya da paslanmaz çelikten imal edilip serleştirilmiş ve taşlanmışlardır.
ŞAPKALI GÖNYELER; 100 veta 150 mm boy oranına sahip cetvel ve şapka denilen bölümden oluşur.Bölüntüsüz bir şekilde yer alan gönye kullanım olarak faklı alanlarda tercih edilir. 90 derecelik açılı alanlarda birletirme işlerinde kullanır.Şekli gereğiköşebent veya mobilyaların alt kısımlarının ölçümünde de yine kullanılabilir.
KIL GÖNYE; İş parçalarının yüzeylerin düzgünlüklerinin ve dikliklerinin kontrolünde kullanılır. Gönyelerin uç kısımları konik olduğundan bu isim verilmil olup özelliği sayesinde de kontrollerin hassas bir şekilde yaparlar.
AYAR AÇI GÖNYELER; Üzerinde açı bölüntüleri olmayan önceden belirlenen bir açıya göre kontrol etmede ya da taşımalı olarak açıları ölçmede kullanılır.
BASİT BÖLÜNTÜLÜ AÇI GÖNYELER; Üzerinde açı bölüntüleri olan açıların ölçüldüğü ya da istenirse markalamada kullanılan açı gönyedir.
ÜNİVERSAL AÇI GÖNYELER; Derecenin dakikalarını okuyabilmek için yapılmış hassas açı gönyedir.
OPTİK AÇI GÖNYE; Çeşitli açı ölçülerinin elde edilmesi ve okunmasında kullanılan hassas ve yüksek ölçme tamlığında olan bir ölçü aletidir. 360 derece'ye kadar tüm ölçüleri ölçer.
SABİT AÇI GÖNYE; İş parçalarının yüzeylerinin düzlemselliği yanı sıra kenarlar ve yüzeyler arasındaki açıların kontrolünde kullanılır.