malzeme ve Demir Çelikler

Anasayfa  >  Blog
malzeme ve Demir Çelikler

malzeme ve Demir Çelikler

Malzeme nedir malzemeler ve özellikleri

MAZEME
 
   Malzeme,belirli bir amaç için kullanılan maddelere denir. Başka bir ifade ile belirli ön işlemlerden geçerek insanların ihtiyaçlarını karşılayan her maddeye malzeme denir. Maddeler işlenelerek malzemeyi, malzemler de işlenerek eşyaları meydana getirir. Dişi yapımında kullanılan çelik, iletken olarak kullanılan bakır, uçak endüstrisinde kullanılan alüminyum, ısı yalıtımında kullanılan asbest, inşaatta kullanılan çimento v.s. maddeler bir amaç için kullanılan malzemelerdir.
 
MALZEMLERİN SINIFLANDIRILMASI
 
  - Metaller
 
  - Seramikler
 
  - Polimerler
 
  - Kompozitler
 
ÇELİKLER
 
   Çelik, Bileşiminde %1.8'den daha az karbon bulunan, demir karbon alaşımıdır. Alaşımlı çeliklerde karbon oranı %2.1'e kadar çıkablir. 
 
ÇELİK ÜRETİMİ; yüksek fırından elde edilen ham demir %2-4.5 karbon ve önemli miktarda fosfor, kükürt gibi yabancı maddeler ihtiva eder. Bu demire pik demir denir. Bu maddeler gavrekleştirici etki yapar ve özellikle darbelere karşı dayanımı çok düşürür. Yani kırılgan bir yapı oluşturur. Büyük bir ham demir parça, insan elinden düşüp sert bir zemine çarparsa, kolaylıkla ikiye ayrılabilir.
 
PASLANMAZ ÇELİKLER
 
   Normal alaşımsız ve az alaşımlı çelikler korozif etkilere karşı dayanıklı olmadıklarından, bu tür uygulamalar için genellikle paslanmaz çeliklerin kullanılması gerekir. Paslanmaz çelikler mükemmel korozyon dayanıklı dayanımları yanında, değişik mekanik özelliklere sahip türlerinin bulunması, düşük ve yüksek sıcaklıklarda kullanılabilmeleri, şekil verme kolaylığı, estetik görünümleri gibi özelliklere sahiptir. Kullanımları giderek yaygınlaşan palanmaz çeliklerin tüketimi, atık toplumlarda rfah seviyesinin bir göstergesi sayılmaktadır.
 
DÖKME DEMİRLER
  Çinlilerin demir madenini eritirken karbon içeriğini yükseltmeleri sonucu 3000 yıl önce dökmedemir ürettikleri bilinmektedir. döküm endüstirsinin en yüksek tonaja sahip ürünü dökme demirlerdir. Dökme demirlerin iyi bir malzeme oluşu ve üretim maliyetinin düşük olması kullanım alanını genişletmektedir. Dökme demirler çok geniş bir aralılta değişen mukavemet, sertlik, işlenebilirlik, aşınma dirnci, korozyon direnci ve diğer özelliklere sahiptir. Yüksek fırından alınan ham demir dayanıksız ve kırılgandır. makina imalatında ve konstrüksiyon işlerinde kullanılmaya elverişli değildir. Genel olarak ham demir yüksek fırından alındıktan sonra büyük potalara bökülür daha sonra kupal ocaklarına gönderilerek döküm işlerinde kullanılmak üzere dökme demirler elde edilir. Geçmişte dökme demir malzemeler kalitye arandığında tercih edilmezken, günümüzde bir çok alanda dövme ve kaynaklı parçalara oranla daha ekonomik bir çözüm getirmektedir. Parçaların dayanımları düşünüldüğünde en uygun şekil döküm yoluyla elde edilir.
DEMİR DIŞI MALZEMELER
 
BAKIR; Atom numa-rası 29. yoğunluğu 8.95 olan 1084 derece'ye doğru eriyen, doğada serbest veya birleşik olarak bulunan, ısı ve elektirği iyi ileten, kolay dövülen ve işlenir olduğundan eski çağlardan beri türlü işlerde kullanılan kızıl renkli elenemttir.
KOMPOZİT; İstenen amaç için tek başlarına uygun olmayan farklı 2 ya da daha fazla malzemeyi istenen özellikleri sağlayacak ç-şekilde belirli şartlar ve oranlarda fiziksel olarak makro yapıda bir araya getirilerek elde edilen malzemeye kompozirt denir. İç yapıları çıplak gözle izlendiğinde yapı bileşenlerinin seçilip ayırt edilmesi mümkündür. Yapılarında 1'de fazla sayıda fazın yer aldığı klasik alaşımlar ise makro ölçüde homojen olmalarına rağmen mikro ölçüde hetorojen malzemelerdir. 
IŞIL İŞLEMLER; Metal alaşımlarının çeşitli özelliklerini değiştirmek için katı halde iken uygulanan belirli nitelikteki ısıtma ve soğutma işlemidir.
 
 
WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı